Tocht of thermisch discomfort

Een veel voor komende klacht als de buitentemperatuur daalt en de thermosstaat wat hoger wordt gezet is tocht. In dit blog wil ik het over tocht hebben, die als onprettig wordt ervaren in je woon of werkomgeving, ik spreek altijd van thermisch comfort of van thermische behaaglijkheid.

Wat is thermische behaaglijkheid :

Thermische behaaglijkheid is als mensen het thermisch binnenklimaat (temperatuur) acceptabel vinden. We praten dus in welke mate men het koud of warm heeft, toch bepaalt niet alleen de (lucht) temperatuur of we het koud of warm hebben. Ook de luchtsnelheid (wind) stralingswarmte (de zon of verwarming) en de luchtvochtigheid (LV) zijn bepalend hoe behaaglijk wij ons voelen zowel binnen als buiten. Een bekend voorbeeld is de term 'gevoelstemperatuur' buiten is het -5°C en geen wind, met een beetje wind uit het oosten zeg 2 Beaufort wordt de gevoelstemperatuur -12°C maar het is nog steeds maar -5 °C.  Het zelfde gebeurt in de sauna je gooit water op de hete kolen en de temperatuur stijgt, wat niet zo is natuurlijk de temperatuur blijft gelijk maar de luchtvochtigheid is toegenomen.

Wat ik hierboven heb beschreven komt ook in je woonhuis of op je werkplek voor, we spreken van thermische behaaglijkheid als de temperatuur in een ruimte op zich goed is, maar een deel van het lichaam te sterk afkoelt of juist opwarmt, dat afkoelen voelt aan als tocht.

Tocht of thermisch discomfort :

Het gevoel tocht is niet alleen dat enne raam of de deur die niet goed sluit. Tocht kan ook een gevoel zijn, en dan spreken we van een koudeval een bouwkundige term, een koudeval ontstaat als de buitentemperatuur daalt waardoor het gevelglas afkoelt, koude lucht daalt, warme lucht stijgt waardoor je boven lichaam behaaglijk warm is en je voeten koud aan voelen dit noemen we ook (verticale temperatuur gradiënt). Een te grote luchtstroom veroorzaakt door bijvoorbeeld ventilatieroosters of enkelglas zou daarmee tochtklachten kunnen veroorzaken.

Ik raad je wel aan om te blijven ventileren, anders ontstaan er weer andere problemen die het comfort in je woning of werkplek beïnvloeden. Een handig tip is, als je de thermosstaat hoger zet, sluit een paar ventilatieroosters. 

Tocht door luchtstromingen: 

- Luchtstroom door ventilatierooster

- Luchtstroom door het ventilatiesysteem en/of in combinatie met ventilatieroosters

- Luchtstroom door slechte raam en deurafsluitingen 

Tocht door stralingstemperatuur: 

- Lage isolatiewaarde van glas (enkelglas of de eerste thermopane beglazing) 

- Ontbreken of onvoldoende spouwmuur isolatie

- Een koudebrug ofwel een warmtelek meestal bij gevelkozijnen (lees ook onze pagina kanaalplaat inspectie)

- Te lage vloertemperatuur    

- Thermosstaat te laag ingesteld